Bizonyára már sok szalántai és volt szalántai lakó várta ennek a honlapnak a megjelenését, hiszen ez rólunk szól, múltunkról, de leginkább jelenünkről és jövőnkről.


Annak, aki még nem ismerné Szalántát, elöljáróban essék néhány szó arról, hogy mit kell tudnia egy látogatónak falunkról.
Szalánta község Baranya megye közepes nagyságú települései közé tartozik. Pécstől 15 km-re az 58-as főközlekedési út mentén helyezkedik el. Lakosságának száma 1.158 fő, mely évről évre gyarapszik.

Községünk Pécs és Harkány városok között helyezkedik el sok kis településsel körülölelten. Szalánta szalagtelepülés, mely meghatározza a házak, ingatlanok elhelyezkedését.

A szűkebb lakókörnyezet mindennapjait és ünnepeit erősen befolyásolta és meghatározta a római katolikus vallás és horvát nemzetiség több évszázados jelenléte. Ez az erős kötődés segített a mai napig megtartani úgy a vallást és a hitet, mint az etnikai hovatartozás tudatát.

A horvát nemzetiségi hagyományápolás fontos az itt élő emberek számára a mostani időkben is, hisz jó érzéssel tölt el bennünket, és szívesen nézzük népviseletbe öltözött öregjeinket és örülünk annak, hogy még mindig sikeresen működnek hagyományápoló néptánccsoportjaink.

A földrajzi fekvésnek köszönhetően földjeinknek jó a minősége, termőképessége, s ez biztos megélhetést nyújt megművelőinek.

Régóta jól működő intézményeink - egészségházunk, művelődési házunk, óvodánk, iskolánk - több évtizede alapot adnak fiataljaink továbbtanulásának. Szalánta mindig központi szerepet játszott a térség életében, felvállalta a környező falvak igazgatásának, művelődésének, gyógyításának feladatát, színvonalas szolgáltatást biztosítva így a lakosság számára. Az infrastrukturális ellátások: vezetékes víz, telefon, villany, gáz, telekommunikáció, utak, járdák, szemétszállítás a település majd minden részén igénybe vehetők, ami nem lenne elérhető a vállalkozások adóerő képessége nélkül.

Csak a leírtak fejlesztésével érhető el községünk fenntartható fejlődése, a fiatalok helyben való letelepedésének biztosítása, munkahelyek teremtése és a lakosságszám növelése.

Kérek minden kedves olvasót aki weblapunkra téved, hogy szenteljen egy kis figyelmet nekünk és ha megtetszett mindaz, amit itt látott és olvasott, látogasson el hozzánk ide Baranya megye déli csücskébe, erre a kellemes, mediterrán vidékre.

 

Dunai Zoltán, Polgármester