Elmélkedés

 

A legdrágább ajándék.

Minden eddiginél szegényebb karácsonyt jósolnak a szakemberek az idei évre. A gazdasági válság miatt kevesebb pénzt tudnak az emberek költeni a karácsonyi ajándékokra. Ugyanez persze elhangzott már tavaly és a korábbi években is, de az adventi vásárok után végül mégsem panaszkodtak annyira a kereskedők, mert mindenki igyekezett inkább mással spórolni és nem az ajándékokkal.

Vajon idén valóban kevesebbet szaladgálunk az ajándékok után? Aligha. Vajon kevesebbet szánunk szeretteink ajándékára? Nem hiszem. Aki korábban megengedhette magának, hogy drága holmikat ajándékozzon, idén is így fog tenni. Aki pedig eddig is szerényebb kerettel gazdálkodott, idén sem fog bővelkedni. De talán nem is ez a lényeg. Nem az ára határozza meg az ajándék értékét. Az árcédulán szereplő összeg csak rövid ideig érdekli a vásárlót. A megajándékozottat pedig egyáltalán nem érdekli. Legyünk őszinték! Kinek volna szíve saját gyermeke karácsonyi ajándékán spórolni? Vagy azon, amit szeretteinek szán? Majd inkább máson takarékoskodunk!

Lám, Isten sem húzza össze a nadrágszíjat. Nem küld nekünk leárazott kis Jézust. Nem mondja, hogy megszorítások szükségesek, s idén csak akciós, olcsó Jézusra futja. A betlehemi Gyermek nem lesz végkiárusítás tárgya. Istentől idén is a legdrágább ajándékot kapjuk: Fiát adja nekünk. Isten megajándékoz bennünket, mert szeret minket. Isten szeretetére nem lehet árcédulát és vonalkódot tenni. Így aztán nincs nála árengedményes szeretet sem. Ha megtapasztalom szeretetét, akkor leszek igazán megajándékozott. Ha továbbadom szeretetét, akkor adtam igazi ajándékot. Nem vagyok annyira szegény, hogy ne tudnám a legértékesebbet ajándékozni.

Advent 1. vasárnapjával elkezdődött a karácsonyi előkészület ideje. Új egyházi, liturgikus év kezdődik, s e fordulat lehetőséget ad nekünk, hogy változtassunk életünkön. Könnyen beláthatjuk, hogy a magunk erejéből nem vagyunk képesek arra, hogy gyökeresen változtassunk életvitelünkön, s talán ezt nem is tartjuk szükségesnek. Egyáltalán képes valami ilyen hatást, jelentős változást elérni bennünk? Egy cég azt ígéri reklámhirdetésében, hogy az általa kínált szupergyors internet megváltoztatja az ember életét. Mármint azokét, akik fizetnek a szolgáltatásért. Köszönjük szépen, de a technika inkább ne változtassa meg az életünket, mert már így is túlzottan elvonja figyelmünket emberi kapcsolatainkról. Van más lehetőség is: szerepelj egy televíziós valóságshow-ban és teljesen megváltozik az életed! Ha elviszed a főnyereményt akkor is, de ha nem, akkor is. Ez igaz, de ebből szintén nem kérünk, sőt, ezt a változást még az ellenségünknek sem kívánjuk. Mi változtathatja még meg az életünket? Ha megnyerjük a főnyereményt a lottón? Ha első helyezettek leszünk a tehetségkutató műsorban? Ha kipróbáljuk az új csodálatos hajfesték vagy szépségápolási terméket? Ha megszerezzük magunknak a legújabb akciós terméket? Nem folytatom a kérdéseket. Ezek az ígéretek, szépen hangzó reklámmondatok aligha hoznak változást az életünkbe, vagy amilyet hoznának, arra valójában nincs is szükségünk.

Jézus személye, Jézus születése egészen más változást hozhat. Egy olyan változásra gondolok, amely felébreszti bennünk a gyermeket, a gyermeki lelkületet, hogy elindulhassunk a Gyermek, a betlehemi kis Jézus felé.

 

Imádság:

Urunk, Jézus, teremts bennünk csendet, hogy az adventi időben rád, a te szavadra és útmutatásodra figyelhessünk. Teremts bennünk csendet, hogy lelkünk mélyén meghalljuk bűnbánatra hívó szavadat! Teremts bennünk csendet, hogy meghalljuk az adventi örömhírt: emberként fogsz megszületni. Teremts bennünk csendet, amelyből megszülethet az öröm, a beteljesült várakozás öröme.

 

 

Ronta László

Esperes-plébános