Véget ért Burai Béla vezetésével a kutya engedelmességi tanfolyam, amely augusztus végén kezdődött és november végéig tartott. Burai Béla kutyakiképző nyilatkozik a tanfolyamon tapasztaltakról.

A kutyák és gazdáik heti kétszer vettek részt a tanfolyamon, amit becsülettel végigdolgoztak, kitartó, fáradtságos munkával végigcsinálták, keveset hiányoztak. Nagyon örültem a nagy részvételi aránynak, hogy a végére 10 főre nőtt a résztvevők száma és annak, hogy a fiatalok is szívesen jártak a tanfolyamra. Külön kiemelném Orosz Gergőt és Orosz Noémit, akik Dalma nevű németjuhász kutyájukat felváltva hozták a tanfolyamra. Külön köszönet jár az önkormányzatnak, hogy lehetővé tették a 14 év aluliaknak, hogy ingyen járjanak a tanfolyamra és így támogatta a Polgármester Úr a tanulókat.

Alap engedelmességi tanfolyamként indult, de a végén mondhatnánk „sport” kutya kiképző lett belőle, mivel az elején nagyon sokproblémás kutyus volt, de a végére a kutyusok okosabbak, ügyesebbek és fegyelmezettebbek lettek. A kutyusok elérték a sportmunka szintet, vagyis menet közben parancsszóra leültek, vagy lefeküdtek, vagy megálltak. Ahhoz, hogy a kutyák ezt a szintet elérjék, sokat kellett otthon gyakorolni gazdáikkal és télen is folytatni kell a gyakorlást. Legügyesebb fiú Krisztián volt és legtöbbet Kiki kutyája, Morzsika fejlődött, aki elmondja észrevételeit az oktatásról: Az elején Morzsika nagyon neveletlen, fegyelmezetlen kutya volt, akit nem tudtunk a faluban pórázon sétáltatni, a végére pedig annyit fejlődött, hogy a parancsokat, utasításokat betartja, így gyalog vagy akár biciklivel is végig tudunk menni a falun,úgy hogy a kutyám engedelmesen követ és nem kell attól félni, hogy elránt, vagy más kutyához odaszalad.

Kovács Petinek is jót tett a kiképzés, sokszor nemcsak a kutyáját, hanem őt is fegyelmezni kellett.

Polgármesterrel sem volt kivételezés, Zoli is becsületesen csinálta a feladatokat, sokat futottak együtt kutyusával, Mackóval.

Október elején csatlakoztak kis csapatunkhoz Szavából és Garéból még, akik két hét alatt behozták a lemaradást és pótolták a tanfolyam anyagát. Összességében elmondhatom, hogy egy jó csapat formálódott a tanfolyam alatt, mivel mindenki kutyaszerető gazdi és elterveztük, hogy tavasszal folytatjuk a kutyák kiképzését, lesz sport kutyakiképzés és tervezünk szolgálati kutyakiképző tanfolyamot, járőrkutya kiképzést polgárőröknek, hogy nagyobb biztonságban legyenek.

Tanfolyam zárását tortával ünnepeltünk, amit Boglárka sütött és mindenkinek nagyon ízlett a marcipán kutya figurákkal és Béla bácsival feldíszített torta.

 

Kunné Uj Edit