„Elsősegély gyermekekről felnőtteknek” előadásról

 

Szuhár Mariann védőnő

 

A kultúrházban 2012.01.13-án 9 órától került megszervezésre a balesetek helyes ellátásáról szóló tájékoztatás Fekete Andrea drávaszabolcsi védőnő előadásában.

Miután megbeszéltük a klinikai halál fogalmát, az ambu baba segítségével a kolléganő bemutatta a befúvás és a mellkas kompresszió helyes gyakorlatát. Elmondta, hogy mindig biztosítanunk kell a megfelelő környezetet, és hogy a fekvő embert mindig meg kell szólítatunk. Fontos, hogy amikor megnézzük, hogy a sérült lélegzik-e, a hármas érzékelést alkalmazzuk: érzem, látom, hallom. Ekkor győződhetünk meg igazán arról, hogy lélegzik-e. A segítségnyújtáskor már nem nyúlunk be a szájba, csak indokolt esetben. Ha többen vagyunk, valakire rá kell mutatni a mentőhívás céljából! Mellkas nyomásnál vállból nyomunk, a szegycsont alsó harmadánál 30-szor és közben az alábbi módon számolunk, hogy kijöjjön a 100/perc: egyet, kettőt, hármat, négyet, ötöt, hatot, hetet, nyolcat, kilencet, tízet, egyet…. Körülbelül 3-4cm-t nyomunk lefelé. Ezután következik a 2 befúvás. Fontos, hogy fej hátra legyen szegve és, hogy a száj légmentesen záródjon. Ha nem teszünk így, a levegő a gyomorba kerül, és a tartalma kiürül (hányás). Az arány tehát 30:2, 30:2, 30:2. Három esetben kell abbahagyni az újraélesztést: ha jelez a sérült (vagyis elkezd lélegezni), ha jön a mentő, vagy ha kifáradunk.

Csecsemőknél: Légzésük áll meg először. Csecsemők esetében nem szólítunk, hanem a talpát ingereljük. Ha nem reagál, itt is meggyőződünk, hogy lélegzik-e (3as szabály!). Itt is ki kell jelölni valakit, hogy hívjon mentőt. Ha egyedül vagyunk, akkor ezt nekünk kell megtenni. (kihangosított telefon esetén eközben folyamatosan mehet a mentés). Csecsemőknél először 5 befúvás következik, méghozzá itt úgy, hogy a csecsemőnek az orrba és a szájba is kell fújni egyaránt. Ezután két ujjal végezzük a mellkas kompressziót 15-szor, majd 2 befúvás, majd megint 15 mellkas kompresszió… stb. (15:2, 15:2, 15:2)

Félrenyelés esetén csak akkor nyúlunk a szájba, ha elérjük az idegen testet. Abban az esetben, ha nem, üléskor ütögetni a gyerek hátát tilos, mert azzal még lejjebb kerül a testben az anyag. Ilyenkor csecsemőknél a karra kell fektetni a babát úgy, hogy a feje lejjebb legyen, és ekkor kell határozott, de óvatos mozdulattal ütni a hátát. Nagyobb gyerekeknél is arra kell ügyelni, hogy a fej a légcsőhöz képest lejjebb helyezkedjen el és csak ebben az esetben kezdődjön meg a hát ütögetése.

Tapasztalható, hogy például oltás esetében a csecsemők nem vesznek levegőt, ilyen esetben valamilyen ingert kell alkalmaznunk (pl.: rá kell fújni a csecsemő arcára).

Mentés esetén a legfontosabb, hogy a bajt felismerjük, lenyugodjunk, biztosítsuk a helyszínt és jól mérlegeljünk több sérült esetén (nem mindig az a legsúlyosabb sérült, aki kiabál.)

Minden esetben mentőt kell hívni (104) ha a csecsemő tónustalan, petyhüdt, görcsöl, ébreszthetetlen, szokatlanul álmos, fulladó a légzése, erőtlen a sírása, erős a vérzése, komoly a sérülése.

Hasmenés, hányás esetén forduljunk orvoshoz és addig biztosítsuk a folyadék és sópótlást. Kiszáradás jelei: kutacs besüppedése, kiszáradt, cserepes száj és bőr.

Szintén forduljunk orvoshoz csillapíthatatlan láz esetén. (Láz 38 °C fok felett)

Mérgezések: Ha szembe vagy bőrre kerül, bő vízzel le kell mosni. Ha ismeretlen az az anyag, ami a bőrön van, előtte itassuk fel textíliával, majd utána mossuk le bő vízzel, hogy a víz ne terjessze még tovább a bőrön. Sav ivása esetén itatni kell, hogy híguljon a gyomortartalom, más esetben langyos-sós víz itatás segítségével hánytatni kell a beteget.

Áramütés esetén mindenek előtt le kell kapcsolni a főkapcsolót és azután szabad csak elkezdeni a segítségnyújtást.

Égésnél: folyó hidegvízzel minimum 20 percen keresztül engedni kell a vizet a sérült felületre. Mindenféle anyagot, krémet tilos rákenni.

Görcsölő betegnél védeni kell a fejet a görcsölések következtében keletkezhető ütésektől. Legjobb, ha valamit a fej alá helyezünk (kabát, pokróc). A köztudatban él, de TILOS a görcsölő beteg szájába nyúlni!!!

A lázgörcs ritka jelenség, itt is a legfontosabb, hogy óvjuk a gyermekek fejét a sérülésektől.

Ha idegentest kerül a szembe, mindkét szemet le kell kötni és úgy kell szakorvoshoz menni. Bárhova kerül idegentest, nem szabad bántani, mert lehet, hogy rosszabbítunk a helyzeten.

Orrvérzés esetén nem hátrahajtjuk a fejet (miközben szorítjuk az orrszárnyakat), hanem enyhén előre. Vérzéscsillapító hatást érhetünk el ilyenkor a tarkóra helyezett hideg vizes borogatással.

Végezetül Andi bemutatta a helyes stabil oldalfektetést,(jól lélegző, de magához nem térő, eszméletlen betegnél.)

Köszönjük szépen az igényes előadást és a ránk fordító időt!