Szalánta Önkormányzata 2008 őszén nyerte el az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér címbirtokosságát, ez alapján vált jogosulttá arra, hogy támogatási kérelmet nyújtson be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A támogatás összege több mint 40 millió Ft, melyhez a Szalántai Önkormányzat 15 millió Ft-tal járult hozzá. A pályázat segítségével olyan hellyé tudta varázsolni a művelődési házat, ahova jó belépni, amit jó nézni. 2010 szeptemberében megkezdődött a felújítás, s a munkálatok befejeztével szinte rá sem lehet ismerni az épületre, amely kívül-belül új arcot kapott. A padozat, a nyílászárók, a fűtés, a hűtés, a világítás most már nem múlt századi. A bejáratot most már a mozgáskorlátozottak és babakocsis anyukák is könnyebben megközelíthetik és használhatják, hiszen az új épület az európai normák szerint teljes körűen, kívül-belül akadálymentesítve lett.


A SZIKSZT, vagy ahogy a helyiek nevezik: KULTI, a falu főutcáján, szép parkosított környezetben helyezkedik el, udvarában parkolási lehetőséggel és pihenőkkel, tűzrakóhellyel.

  • Színházterme 200 személy befogadására alkalmas, színpada 48 m2-es. Az új hang- és fénytechnikai felszerelés lehetővé teszi, hogy színházi előadókat hívjunk meg és színházi előadásokat rendezzünk. Intézményünk alkalmas  műsoros estek, rendezvények, esküvők, bálok, konferenciák, értekezletek lebonyolítására. A nagyteremhez öltözők is tartoznak. A „Kulti”-ban kerülnek megrendezésre a civil szervezetek már hagyományként kialakult műsoros estjei és az azt követő bálok (Horvát-Est, Romanap, alapítványi bálok). Helyet biztosítunk a falu intézményeinek és egyesületeinek, civil szervezeteinek saját rendezvényeik megtartására (jelmezbál, jótékonysági bálok). Itt tartják gyűléseiket a falu egyesületei és a non-profit szféra képviselői is. A Marica Kulturális Egyesület csoportjai és a Szalántai Cserhájá Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai heti rendszerességgel készülnek nálunk fellépéseikre.
  • Az udvar felőli fedett teraszhoz, mely a nagyterem felől is megközelíthető, nagy füves terület kapcsolódik, mely sportrendezvények lebonyolítására alkalmas. A teraszon vendégül láthatunk akár 50 főt is, az udvaron pedig lehet pingpongozni, lábtengózni, röplabdázni és dartsozni, bográcsban főzni, vagy szalonnát sütni. Nagytermünkben tartjuk a vásárokat, termékbemutatókat és börzéket.

  • A számítógépterem nyitva áll mindenki előtt. Öt gépet használhatnak a fiatalok, tanulók és idősek is. Pályázatok útján és önkéntességi alapon egyaránt folyamatosan szervezünk alapfokú számítógépes és internetfelhasználói tanfolyamokat a lakosság bármely érdeklődő rétege számára. A számítógépterem nem csak a legnagyobbak, hanem a legkisebbek számára is otthont ad. A 6-16 éves korosztály kevésbé tanulásra, inkább játékra használja az informatika termet. Az egyetemisták a könyvtárral párhuzamosan használják a gépeket.
  • Intézményünkben könyvtár is működik, amely főleg a helyi lakosokat hivatott kiszolgálni, de járnak ide falunk vonzáskörzetében lakó diákok is. Könyvtárunknak már több, mint 60 beiratkozott tagja van, akik rendszeresen járnak a könyvtárba és kölcsönöznek ki könyveket. A szakirodalmaktól kezdve az ifjúsági és szépirodalmon át a horvát nyelvű könyvekig bárki találhat a maga számára megfelelő olvasnivalót.
  • Kialakításra került az ifjúság számára egy hely, a „játékterem”, ahol biliárd, csocsó, darts áll a játszani vágyók rendelkezésére. Lehet nálunk kártyázni, sakkozni, társasjátékokat játszani. Nagyobb rendezvények alatt a játékterem büféként üzemel.
  • Konyhánk, mely klubszobaként is szolgál, 30 m2-es, kisebb tréningek lebonyolítására alkalmas. Itt kapott helyet a heti rendszerességgel működő Baba-Mama klub is. Konyhánkat nagyobb rendezvények esetén tálalónak használjuk, és itt látjuk vendégül a szereplőket, fellépőket is. Helyiségünk kisebb baráti összejövetelek színhelyéül is szolgálhat.
  • Előterünkben legtöbbször kézműves foglalkozásokat tartunk a legkisebbeknek és az érdeklődőknek, de találkozópontként is szolgál. Volt már itt filmvetítés és március 15-i ünnepi műsor, vagy a Magyar Kultúra Napjára szervezett műsor, vagy "Egy perc és nyersz" játékos vetélkedő, történelmi játszóház.
  • Tárgyalónk alkalmas kisebb megbeszélésekre, fogadó órákra vagy akár a helyi civilek itt tarthatják taggyűléseiket és megbeszéléseiket. Általában a zártkörű összejövetelekre, megbeszélésekre igen alkalmas, jól felszerelt, ízlésesen kialakított helyiség. 


Klubjaink változó létszámmal működnek. A 2013-ban alakult Kunigunda-kört fiatal színész-tehetségek alkotják - itt tartják próbáikat a fellépésekre, de rendszeresen összejönnek egy-egy klubdélutánra vagy estére is.
Baba-Mama klubunk minden héten csütörtökön délelőtt a felújított játszótéren, rossz idő esetén pedig a klubteremben van, ahol a védőnő és a megjelenő anyukák kicserélik tapasztalataikat.

A nagy termet kihasználva havonta kétszer vásár is van. Évente több alkalommal is megrendezésre kerül a vöröskeresztes véradás. Kállai-Szuhár Mariann védőnő kezdeményezésével elindítottunk egy egészségfejlesztési programot, ahol a fiatalok többek között a káros szenvedélyekről hallhatnak érdekes előadásokat.

2011. augusztus elején csatlakozott a Művelődési Ház a Tett-hely hálózatához. Az ő segítségükkel próbálunk olyan programokat létrehozni, ami segít a fiatalok „itt-tartásában”.

2012 októberétől indítottuk az ugrókötél szakkört, ahová a Szalántai Általános Iskolából járnak a gyerekek. Az Ugró-Sokk szakkör vezetői - Szajkó Nikolett, Blaskovics Bianka és Dobri Mercédesz hetente két alkalommal foglalkoznak a tehetséges tanulókkal.  A helyi iskolások és óvodások rendszeresen látogatnak el intézményünkbe a különféle programjainkra.

2014 március elején lett meghirdetve a Társasjáték Klub, ahová minden korosztály játékos kedvű tagjait várjuk sok szeretettel és több mint húszféle, minden kategóriát magába foglaló társasjátékkal.

A rendezvények és a programok lebonyolításában, a ház takarításában önkéntes tagjaink segítenek, akiknek itt is szeretnénk köszönetet mondani.

Aktuális híreinket olvashatják a 2011. októberétől rendszeresen megjelenő helyi lapban, a Szalántai Újságban a SzALÁnTA-ban, amit Gyöngyné Bogáthy Réka szerkeszt.

 

2014 februárjától a Kultinak saját honlapja is van. A Ház lehetőségeiről, részletes programtervéről itt tájékozódhat teljes körűen.


Ha az olvasó erre jár, térjen be hozzánk, és meglátja, jól fogja magát érezni nálunk!

 

Elérhetőség:

SZIKSZT - Szalántai Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

7811, Szalánta, Hunyadi. u 23.

Telefon: 06/72 606023 vagy  06/30 222 9527

URL: www.szalantakulti.hu

email: JLIB_HTML_CLOAKING

 


Beköltözés - képek

 

Hivatalos átadó ünnepség - képek

 

Képek az épületről