A MARICA Kulturális Egyesület 1999 májusában alakult Szalántán. Fő feladata a helyi, főleg bosnyák-horvát népi kultúra életben tartása, a hagyományok ápolása.

Községünkben a néptánc rendelkezik a legjelentősebb hagyományokkal, a gyerekek-fiatalok igen nagy része műveli valamilyen szinten. Egyesületünkben korosztály szerinti megosztásban három csoportban tanulják a néptáncot. A horvát és bosnyák mellett más délszláv (makedón, szerb, bunyevác), valamint magyar táncokkal is foglalkoznak.

 

Mivel hamar igény mutatkozott a táncosok zenekari kíséretére, 2000 novemberében megalakítottuk a tamburazenekart, majd két évre rá a zenekar utánpótlás csoportját.

 

2006 januárjában tovább bővült tevékenységeink köre: létrejött az énekkari csoportunk- ők a népdalok mellett templomi énekeket is előadnak.

 

Csoportjaink rendszeresen színesítik Szalánta és számos környékbeli (Pécs, Harkány, Kökény, Pogány, Siklós stb.) település rendezvényeinek műsorát.

A táncosaink több alkalommal külföldre is eljutottak: 1999-ben Siče-ben, 2003-ban a szlovákiai Senec-ben vettek részt gyermek néptánc-találkozón. 2005-ben Zágrábba kaptunk meghívást egy nagyszabású gyermek folklór fesztiválra, ahol mind táncosaink, mind zenészeink igen nagy sikerrel szerepeltek.

 

A tamburazenekar több alkalommal részt vett a tamburazenekarok országos találkozóján, s mindig elismerő kritikát kapott.
Zenészeink fejlődését jelzi, hogy tamburazenekarunk 2006 tavaszán kiváló minősítést kapott, s ezzel egy időben CD-felvétel is készült a műsorukból. 2007-ben az országos minősítőn ezüst fokozatot ért el a zenekar.

 

Hagyományőrző munkánkról 2008 őszén a Duna TV stábja készített kisfilmet, melyet több alkalommal is bemutattak a különböző TV-csatornák.

 

2009-ben az egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából a zenekar és az énekkar közös CD-felvételt készített, Matusek László gyűjtését felhasználva.

 

2010-ben több alkalommal is lehetőségünk volt Horvátországban szerepelni. Hruščevecben és Zaprešićben is részt vettünk nemzetközi fesztiválon, valamint elfogadtuk Nova Gradiška visszahívását, ahol több városi rendezvényen szerepeltünk.

 

2011-ben munkánk elismeréseként megkaptuk a „Baranyai-horvátokért” díjat.

2013-ban több horvátországi kulturális csoporttal vettük fel a kapcsolatot, azzal a céllal, hogy részt vehessünk anyaországi fesztiválokon. Így Pünkösdkor vendégül láttuk Donji Miholjac és Podravska Moslavina tánccsoportjait, majd a nyár folyamán Našicében és Forkuševciben szerepeltünk.

 

Jelenleg a néptáncot Vélin Veszna és Szávai József oktatják. A zenekar vezetője és oktatója Vízvári Zoltán.

 

A felkészítésen, szerepléseken túlmenően a helyi népszokásokat is ápoljuk: pl. minden évben Pünkösdkor lányaink népviseletbe öltözve "kraljicéznek"- azaz jókívánságaikkal járják a falu házait.

2014 januárjában a disznóvágás hagyományait elevenítettük fel, azzal a céllal, hogy lehetőséget nyújtson a horvát nemzetiségűek minden korosztályának, hogy találkozzanak, erősítsék és ápolják a közös gyökereken nyugvó kötelékeinket.

 

Egyesületünk 2000 óta tart kapcsolatot horvátországi testvértelepülésünk, Strizivojna folklór csoportjával. Ez idő alatt kölcsönösen, többször hívtuk meg egymást különböző rendezvényekre.

 

Saját szervezésű rendezvényekkel is részt veszünk községünk életében: szüreti bállal, egyesületi műsoros esttel, szilveszteri mulatsággal.

 

A MARICA K.E. tagdíjakból, támogatásokból és pályázatokon elnyert pénzösszegekből tartja fenn magát. Fő támogatónk a helyi önkormányzat, amely a pénzbeni és erkölcsi támogatáson túl a tulajdonában lévő 9 hangszer felajánlásával, valamint a próbatermek biztosításával (Művelődési Ház) teremtette meg a tánc-és zeneoktatás lehetőségét. Jelentős anyagi támogatást, valamint szakmai segítséget nyújt a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A Szalántai ZRT, és néhány helybéli vállalkozó szintén segíti az egyesület munkáját.

 

Egyesületünk elnöksége 5 főből áll, akik "társadalmi munkában" biztosítják, irányítják a csoportok működését:

Sokáczné Szajkó Judit elnök  (+36-30-2255-089)
Sándorné Stivics Brigitta, alelnök (+36-20-5096-714)
Szrimácz Tiborné

Grószné Mátrai Eszter

Szendrői Alexandra

 

Kapcsolat:       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Elérhetőség:    www.marica-ke.mindenkilapja.hu

 

 

Képek