Kerékpártárolók a faluban, avagy

Kerékpáros közlekedést elősegítő projekt Szalántán


Szalánta község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program, azaz a KEOP 6.2.0/A/09 elnevezésű pályázatra a Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek címen, melynek nyomán 2011 őszén kerékpártárolók kialakítására kerül sor a községben, két helyszínen – az ABC áruház előtt és a Sportpályánál. A 20 és a 30 férőhelyes tároló esetében a beruházás teljes költsége közel 7,2 millió forint, melynek 95%-a pályázati támogatás.

A tárolók a kerékpártárolók paraméterkönyvének előírásai alapján készülnek el, maximális mértékű időjárás-védettség és és lopás-védettség szempontok szem előtt tartásával.

Az önkormányzat a pályázat keretében célként tűzte ki, hogy olyan, a kerékpáros közlekedést segítő kerékpártárolót építtet, mely lehetőséget teremt mind a helyi lakosság, mind pedig a községbe látogató turisták részére, hogy napi szinten közlekedjenek kerékpárral. Az önkormányzat felmérte, hogy napjainkban mennyire fontos, hogy a környezettudatosságot szem előtt tartva alakítsa maga körül a környezetét és ennek megfelelően kívánja a község lakóinak szemléletét is formálni. Ennek egyik lépéseként valósította meg a jelen beruházást, melynek átadása 2011 decemberéig megtörténik. A projekt lehetőséget teremt továbbá, hogy a kerékpározás népszerűsítésén túl, felhívja a figyelmet annak megelőző környezetvédelemben betöltött szerepére is.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


Tudta?


A fedett tároló megóvja a kerékpárokat az időjárás viszontagságaitól. A karbantartási költségek így csökkennek, és a beruházás néhány év alatt megtérül. Nem beszélve arról, hogy a kerékpárosoknak nem kell vizes nyeregbe ülnie, és más kényelmetlenségeket elszenvednie a szabadtéri tárolás miatt.

A kerékpárlopások eredményes megelőzése és felderítése érdekében a Mohácsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési akció keretében ingyenes kerékpár gravírozást szervezett Szederkényben idén nyáron, melynek keretében az iskola kerékpárjait látják el egyedi azonosító számmal - a gravírozást bárki díjmentesen kérhette.

Ha szívesen közlekedne kerékpárral, az alábbi honlapok megtekintését javasoljuk:

Baranya megyei kerékpár utakról lehet tájékozódni a http://www.kerekvaros.hu/pkmcs/ oldalon.

Ha érdekel a Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub munkája, akkor a http://ptkk.baranya.com/ honlapjukon tudhatsz meg róluk bővebbet. És végül, ha úgy érzed, már nem bírod pénztárcával az emelkedő benzin árakat, és egyébként is, kényes vagy az ökológiai lábnyomodra, akkor nézd meg a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/kerekparral-munkaba oldalt.