Mályvacukor - Pillecukor – Marshmallow


Itt a karácsony, kiváló ajándékot lehet készíteni a mályvacukorból. Színezzétek meg pirossal, zölddel, tegyétek bele egy szép papírral kibélelt – akár saját készítésű-dobozba, és készen van a meglepetés. Garantált siker!



A mályvacukor tipikus amerikai édesség, ami ebben a formájában kb. az 1800-as évek közepétől készül és nagyon közkedvelt. Valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor. Nevét onnan kapta, hogy a régi receptekben összetevőként szerepel a mályva növény gyökeréből készült nedv, amely használatos volt a cukrászatban. Ez biztosította, hogy a hab levegősebb, könnyedebb és tartós legyen. Ma már a mályvaszirup helyett kukoricaszirupot és zselatint alkalmaznak.

Az a kukoricaszirup, amit az amerikaiak lépten-nyomon használnak, tartalmaz egészségre nem előnyös anyagokat is. Így aztán jobb, hogy a szirupot mézre cseréltük. A bolti marshmallowban a festék, az ízesítők károsak lehetnek. Van benne tetraszodium pirofoszfát is, ami szintén enyhén toxikus anyag. Mi is vigyázzunk a szinezékek, aromák használatakor. Csak olyat használjunk, amelyben biztosak vagyunk.


Egy adag pillecukor gyorsan elkészíthető, ára kb. ötöde a boltinak, és sokkal egészségesebb is.

Hozzávalók: (13x18 cm-es edényhez)
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy kukoricaliszt) + 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

Magas falú, kisebb habverőedénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).Ez össze fog állni, de nem kell megijedni, később a cukorszirup megoldja.
Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom amíg víztiszta, sűrű szirupot nem kapok.
A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Mindig csak kicsi szirupot szabad hozzáteni,, és azonnal keverni kell. Hozzáadom a többi szirupot is és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér (ha színezék van benne, akkor nem hófehér, persze), megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől. A tuti biztos jel, ha mászik a nyúlós izé fel a habverőn, akkor 100%-ra jó!

Egy tepsit kikenünk nagyon vékonyan olajjal, jó bőven megszórjuk a cukros kukoricaliszttel, és beleöntjük a masszát. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar összeáll.

Utána mehet be a hűtőbe, dermedni, legalább 1-2 órára. Inkább többre. A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.

Ha megdermedt, akkor késsel kis kockákra össze kell vágni (ragad a késre, mindenbe, a gyerek hajába is...).

A kis kockákat a porcukros lisztes keverékbe kell belehempergetni egyesével, máskülönben összeragad.

Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos vagy banános, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás vagy citromos, a piros málnás ízesítést kapott. Színezék nélkül hófehér színű lesz.



Köszönet a receptért Wise Lady gasztro-bloggernek. A recept eredetijét a http://www.wiselady.hu/2009/07/malyvacukor-pillecukor-marshmallow.html#axzz1dsn5tiEg oldalon olvashatják.