Horvát nap

Szalántán, idén november 25-én tartottuk a minden évben megrendezésre kerülő Horvát Napot. Azonban idén ez egy kicsit másként zajlott, ugyanis a kitűzött időpont már foglalt volt. Mint megtudtuk, a Megyei Horvát Önkormányzat is ekkor szerette volna megrendezni  horvát estjét. Ekkor támadt az-az ötlet, hogy miért is ne rendezhetnénk közösen az eseményt, hiszen mindketten ugyanazt a tartalmat képzeltük el az estének. Rövid egyeztetés után meg is született a megállapodás. Azonban, a lakosságnak ezúttal nem csak szórakozás jutott, hanem minden megjelent falubéli betekinthetett a Megyei Horvát Önkormányzat éves munkájába, jövőbeli terveibe.

A szalántai lakosság mindig is fogékony volt a hosszú múlttal rendelkező horvátság kultúrája iránt, így gondoltuk, illene ezt a rendezvényt minden eddiginél emlékezetesebbé tenni. Az előkészületek már napokkal az esemény előtt megkezdődtek. Minden baranyai, kissebségi képviselő kézhez kapta meghívóját, illetve az est szereplőit is felkértük és a falu lakosságát is értesítettük a rendezvény időpontjáról.

Megvoltak a vendégek, megvoltak a szereplők, viszont a helyszín már mindezek előtt megvolt, hiszen az est ,,főrendezője” a Megyei Horvát Önkormányzat szerette volna, ha mindez az újonnan elkészült művelődési házunkban történik.

Lassan elérkezett a horvát est napja és az előző este gyönyörű horvát díszletbe öltöztetett művelődési házban gyülekeztek a baranyai képviselők, a falu lakossága illetve az est fellépői és megkezdődött a közmeghallgatás. A köszöntők és beszámolók után következett a díjátadás. Idén két egyesület kapta a megyei horvátokért díjat: a szalántai Marica K.E. valamint a felsőszentmártoni Korjeni Asszonykórus. Mindezek után pedig következett az, amire igazából mindenki várt, a kulturális műsor melyen a Marica K.E. , a Tanac Táncegyüttes, és az August Šenoa Asszonykórus műsorait láthattuk, hallhattuk. A kulturális műsor után minden egybegyűlnek svédasztalos vacsorával kedveskedtünk.

Az est zárásaként pedig mindenki a Vizin Zenekar muzsikájára táncolhatta le az előzőleg elfogyasztott kalóriákat.

Daszkalov-Hrisztov Gordana