Gyermekbalesetek

 

Elég, ha rövid időt gyermekek társaságában töltünk, hamar rájövünk, a gyermekeknek nincs veszélyérzetük, ezért nekünk kell felkészülni, megelőzni az előfordulható baleseteket.

Soroljuk fel, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk környezetünkben: berendezések, égés, forrázás, áramütés, fulladás, mérgezés, harapások, tűz.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a berendezésekre. Például a sarkokra (sarokvédő felhelyezése), az alsó szekrényekre, polcokra. Érdemes a féltve őrzött, törékeny holmikat magasabb, a gyermekek által el nem ért polcokra helyezni. Emeletes házak esetén ügyeljünk a lépcsőkre. Ha lehetséges, szereljünk fel védőkorlátot elé. Később elengedhetetlen a kapaszkodó felszerelése is.

A gyermekszobában az ágyat helyezzük távol a fűtőtesttől (égés), ablaktól (kizuhanás). Soha ne hagyja egyedül sem a pelenkázó-asztalon, sem a nagyágyon a gyermeket, leeshetnek!

Válogassuk meg a játékaikat! Ha sérül a játék, keressük meg a hiányzó darabjait! A kiskorú gyermekek mindent a szájukba vesznek, ügyeljünk minden apró darabra! (akár ruháról leeső gombra is gondolhatunk! Nagy a félrenyelés veszélye!)

Téli időszakban fokozott figyelem szükséges a kályhákra. Karácsonykor a gyertyákra, mécsesekre! Egész évben a gyufára, vasalóra esetleg cigarettára!

Fokozott figyelem szükséges a konyhában. Ott már előfordulnak maró- vagy oldó hatású vegyszerek (mérgezések), de ha ez nincs is kéznél, számolnunk kell a törékeny edényekre, valamint a késekre, vágó-, vagy egyéb szúróeszközökre. Itt találkozhatunk forró edényekkel, olajjal, a használatban lévő sütővel és különböző életekkel, ami veszélyesek lehetnek (apró magvasok, darabos ételek.) De félrenyelést okozhatnak még a golyók, kisebb játékok is.

Tároljuk biztonságos helyen a gyógyszereket is. Mivel van köztük színes, a gyermekek gyakran cukorkának nézik őket! Lehetőleg olyan helyen tartsuk, ami elzárható!

Másik veszélyforrás a fürdőszoba. Fontos a kádban és a kád előtt a csúszásgátló használata. Figyeljünk az elektromos készülékekre is! Soha ne hagyjuk egyedül fürdeni a gyermeket és mindig győződjünk meg a víz hőmérsékletéről. Felügyelet nélkül, ha meg tudja nyitni a gyermek a csapot, előfordulhat forrázás is!

Az elektromos aljzatoknál használjunk gyermekbiztonsági zárat (dugót).

Ha tartozik a házhoz garázs, tároló vagy egyéb helyiség, mindig ügyeljünk arra, hogy mit tartunk benne. Ha veszélyes anyagokat (növényvédő, permetszerek), eszközöket (ásó, kapa… stb.) akkor jobb, ha kulcsra zárva hagyjuk őket. Érdemes kulcsra zárni a kaput is!

A kertre is oda kell figyelnünk. A gyermeknek szükségük van a rendszeres mozgásra, levegőre, így elengedhetetlen az udvar használata. Járjunk utána, milyen növények vannak elültetve a kertünkbe. Vigyázzunk arra, ha mérgező! Nyári melegben gondoskodjunk árnyékos helyről. Próbáljunk meg olyan játékokat biztosítani, ami a gyermekünk korosztályának megfelelő. Felügyelet nélkül medence közelében semmiképp ne hagyjuk gyermekünket játszani! Ne feledkezzünk meg a kinti sütödékről, a szabadon rakott tűzről! Figyeljünk oda az ásott kutakra, aknára, gödrökre.

Ha háziállatunk van, fontos, hogy csak felnőtt felügyelet mellett legyen egy helyen a gyermekkel. Ne engedje játszani gyermekét az állatokkal, mert egy rossz mozdulat következménye baleset lehet!

Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk egyedül, felügyelet nélkül a gyermekeinket. Elég egy perc ahhoz, hogy megtörténjen a baj! Folyamatosan tanítsuk gyermekeinket a biztonságra és próbáljunk meg felkészülni, megelőzni a felmerülő veszélyeket.

Szuhár Mariann védőnő