Eseménydús év

 

 

A MARICA Kulturális Egyesületben horvát néptánc és népzene oktatás folyik. A táncot 3 csoportban oktatjuk: az alsós ált. iskolások vannak a gyerekcsoportban, felsősök az ifjúsági csoportban, egyetemisták és gimnazisták a felnőtt csoportban. Tambura oktatás  2 csoportban folyik: kezdő és haladó.

2011-ban sok minden történt velünk, sok helyen felléptünk.

A január mindjárt egy TV felvétellel kezdődött. A Hrvatska Kronika készített rólunk műsort. Felvette a próbáinkat, ami akkor még az általános iskolában volt.

Az év legnagyobb eseménye, hogy májusban visszaköltözhettünk a kultúrházba, mostani nevén SZIKSZT-be. Ezentúl a legjobb körülmények között tarthatjuk a próbáinkat. Élmény volt az első fellépés az új színpadi fény- és hangtechnikával.

Mint minden évben, most is szerepeltünk a helyi rendezvényeken : Óvodai Alapítványi bál, SZIKSZT- avató, Nyugdíjas-nap, Falu-nap, Idősek világnapja.

Már hagyomány Szalántán, hogy Pünkösd első napján délelőtt a templomnál, mise után táncosaink és a zenészeink egy kis műsort adnak. Tavaly sem volt ez másképp. Délután pedig a Pécsi Horvát Önkormányzat meghívására a Kertvárosi Katolikus templomnál is szerepeltünk a horvát mise után.

Pünkösd másnapjára is van egy hagyományunk, a lányok Krajicézni mennek  a faluba.

Nagyon sok helyen szerepeltünk, ahova már rendszeresen visszahívnak: Nagykozár, Volán-nap, Harkányi Gyógyfürdő, Tenkesalja-fesztivál, Katonai-nap, Harkányi Horvát-est.

Sok helyen voltunk, ahol  most mutatkozhattunk be először: Szederkény, Áta, Garé, Túrony, Birján, Szava, Kistérségi iskolák találkozója.

November végén tartotta Szalántán a Baranya megyei horvát önkormányzat a Megyei Horvát-napot és Közmeghallgatást. Ennek keretein belül lett kiosztva a Baranyai Horvátokért-díj, amit idén egyesületünk kapott az együttesek kategóriájában. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, mert ez az első díj, amit kaptunk fennállásunk 12 éve alatt. Örülünk, hogy megyei szinten is elismerik munkánkat.

 

Mi lesz 2012-ben ? Már túl vagyunk egy Pótszilveszteren. Ifjúsági csoportunk februárban Olasz községbe készül fellépni. Márciusban lesz az Óvodai Alapítványi bál, amin mindegyik csoportunk szerepelni fog. A helyi rendezvényeken is ott leszünk : Nyugdíjas-nap, Falu-nap, Idősek világnapja. Lesz Pünkösdkor műsor a templomnál, és mennek a lányok Krájicézni a faluba.  Nyárra már van több felkérésünk. Biztosan megyünk Pogányba, Kásádra, Átára.