Iskolánk tanulóinak jelentős hányada, kb. 40%-a tanul horvát nyelvet, nemzetiségi nyelvoktatás keretében. Legjobban beszélő, szavaló tanulóinkkal különböző versenyeken veszünk részt. Minden év októberében kerül megrendezésre Felsőszentmártonban a megyei horvát szavalóverseny, melyen mindig szép eredményeket érünk el. Idén negyedik alkalommal vettünk részt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által megrendezett országos általános iskolai tanulmányi versenyen horvát nemzetiségi nyelvből. A verseny két fordulós, az első írásbeli, melyet az iskolában oldanak meg a tanulók. A feladatok sokrétűek: szövegértés, párbeszéd kiegészítés, képekről történet leírása, nyelvtani feladatok, és egy hosszabb fogalmazás megírása. A szóbeli fordulóra különböző témákból kell felkészülni pl: Horvátország, Zágráb, horvát költők és műveik, vers interpretálása, barátság, iskola, otthon, család, kedvenc regény, film, rajzfilm.

Idén Kovacevic Sinisa 7. osztályos tanulónknak sikerült bejutnia a második szóbeli fordulóra 89 ponttal. A nyelvoktató iskolák kategóriában Sinisa a harmadik helyet szerezte meg, mely teljesítményért igazgatói dicséretben részesült. Eredményének nagyon örülünk, és ezúton is gratulálunk neki.

A korábbi években is sikeresen szerepeltek tanulóink ezen a versenyen: Sztanics Dominika 2. és 4. hely, Markovics Márk 4. és 6. hely, Bedics Viktor 1. hely.

Május 2-án rendeztük meg iskolánkban a már hagyományossá vált horvát nyelvű szavalóversenyt, melyen minden horvát nyelvet tanuló diákunk részt vett. A zsűri tagjai a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselői: Daszkalov Gordana és Istókovics Mihályné, óvónénik a helyi óvodából: Bori Róbertné és Kapitány Jánosné, a zsűri elnöke Blazsetin Branka a Hrvatski Glasnik főszerkesztője. Köszönjük a zsűri tagjainak a részvételt és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak az anyagi támogatását, melyből minden diák ajándékot kap, a helyezettek pedig külön ajándékban részesülnek. Ezt a támogatást minden tanévben megkapjuk.

Eredmények: 1. osztály: 1. hely- Vígh Luca 2. hely- Raics Lilla 3. hely- Vígh Imre

2. osztály: 1. hely- Kismarczi Hajnalka 2. hely- Bozsánovics Branko 3. hely- Krizsics Karina

3. osztály: 1. hely-Kohut Dominik 2. hely-Berdál Gyula 3. hely- Goda Balázs

4. osztály: 1. hely- Soproni Anasztázia 2. hely- Fekete Cintia 3. hely- Takár Anada

5. osztály: 1. hely- Lukács Péter 2 hely- Loch Alexandra 3. hely- Szomor Márk

6. osztály: 1. hely- Dávid Sára 2. hely- Rendes Réka 3. hely- Rasztik Szabrina

7-8. osztály: 1. hely- Kovacevic Sinisa 2. hely- Krizsics Kármen 3. hely- Orosz Noémi

Az idei nyári szünetben 8 tanulónk 2012. július 1-8. között horvát nyelvi táborban vehet részt Pag sziget Vlašići településen található üdülőközpontban, melyet az Országos Horvát önkormányzat üzemeltet. A résztvevő diákjaink: Loch Alexandra és Lukács Péter (5. osztály), Csőre Csilla, Divják Mónika, Sütő Gréta (6. osztály), Gokl Bálint és Kovacevic Sinisa (7. osztály) Krizsics Kármen (8. osztály).

 

Bedicsné Ádám Éva horvát nyelvtanár

 

Kovacevic Sinisa az országos versenyről


A horvát nyelvi verseny második fordulóját Budapesten a Horvát Általános Iskola és Gimnáziumban rendezték meg 2012. április 18-án. Hajnalban indultunk el otthonról a tanárnővel és reggel 9-kor már a fővárosban voltunk. A horvát iskolaközpontig még fél órát utaztunk metróval. A verseny 10 órakor kezdődött és a mi kategóriánk versenyzőit hívták be először. A harmadik sorszámot húztam és végül ez a szám szerencsét hozott, mert a harmadik helyezést értem el. A versenyzőket egy három tagú bizottság hallgatta meg. A bemutatkozás után a kihúzott témakörről kellett beszélni, nekem a budapesti és a saját iskolám közötti különbségeket kellett elmondanom. Nagyon izgultam a verseny előtt, mert ez volt az első jelentős versenyem, de már most eldöntöttem, hogy jövőre is elindulok.

Nagyon tetszett az iskolaközpont, mert új és modern az épület, és egy helyen van négy intézmény: óvoda, általános iskola, gimnázium és kollégium. Több ismerősömmel is találkoztam, akikkel a korábbi években együtt táboroztunk Horvátországban. Örültem, hogy én képviselhettem az iskolámat és Szalántát.