Kultis visszatekintő

 

Áprilisban közösen, társadalmi munkával gumiabroncsokból játszóteret készítettünk, reggel kevesen voltak, mivel munkanap volt szombaton és az időjárás is ellenünkre volt, de délutánra megsokszorozódott azoknak a száma, akik szívesen jöttek segíteni önkéntesként. Jól jött a sok segítő kész, a falu apraja és nagyja jött és mindenki tudott valami hasznosat csinálni. Az Illés Norbi törött kézzel jött segíteni, de őt is szívesen láttunk.

Április végén a Föld napja alkalmából rendezett” Hogyan mentsük meg a Földet?”című rajzpályázatra nagyon ötletes, szép rajzok érkeztek be. Így elég nehéz volt döntést hozni a zsűrinek. A legszebb rajzot Molnár Dániel Márk készítette el, második lett Sándor Anett és harmadik helyen holt versenyben végzett Háner Petra és Grósz Luca Diána. A többiek: Kovács Berci, Kiss Martin, Kun Marcell, Rakoncsa Enikő rajzai is nagyon jól sikerültek, azokat a kultiban kiállítottunk és nálunk meg lehet tekinteni. Remélem mások is kedvet kaptak a rajzoláshoz és legközelebb lesz bátorságuk benevezni! Külön dicséretet érdemel Encsi, aki a legkisebb volt a nevezők között!

A „Baranya értékei a fiatalok által” című programsorozat keretében megrendezésre került az ifjúsági csoportok helyismereti vetélkedője Pécsett, amelynek első fordulója április 12-én volt az Apáczai ÁMK Művelődési Házban. Az első fordulóban 2 csapattal neveztünk be Szalántáról. A HAHIK csapatában vett részt: Kovács Lilla, Krízsics Kármen, Kun Krisztián és Bosnyák Gergő. A második fordulóba bejutottak a LUTKICÉK: Szrimácz Gréta, Szendrői Alexandra, Szendrői Lilla és Peterácz Katalin, akik a harmadik helyen végeztek.

Szent Márk napján búcsú volt falunkban, a Marica Vendéglőnél volt megrendezve, ott lehetett körhintázni és gyerekeknek játékokat, puskákat, babákat venni. Este búcsúbállal ért véget az ünnep.

Nálunk a kultúrházban májusfaállítást rendeztünk, a fiúk gondoskodtak a fáról, a lányok szalagokkal feldíszítették, mint ahogyan régen is szokás volt. Mi lángossal és pogácsával vendégeltük meg a résztvevőket. Régen az volt a szokás, hogy a fiúk éjszaka kivágták az erdőben a fát és május elsejére virradóan, titokban állították fel a lányos házakhoz, középületek, kocsmák elé a fát. A fát többnyire pünkösdkor bontották le, úgymond kitáncolták a fát. (A májusfa a természet újjászületésének a szimbóluma.)

Remélem, hagyományaink továbbélnek falunkban!

Május elején az édesanyákat köszöntöttük és anyák napi játszóházban készítettek el nekik a csemeték szívhez szóló ajándékaikat, amit a virág mellé adhattak át vasárnap tiszteletük és megbecsülésük jeléül. Tóth Ferencné segítségével készültek el a kis ajándékok, aminek az anyukák biztosan nagyon ürültek!

Egy májusi szombat délután a KULTI focicsapata benevezett a III. Istenkúti focibajnokságra, ahol ifijeink kitartóan fociztak és sok gólt szereztek a kispályás bajnokságon. Az „aranycsapat” tagjai: Szrimácz Tomi (középpályás), Dobri Jani (gólkirály és csatár), Nyisztor Szilveszter (védő) és Kovács Bence,  Kun Krisztián (középpályás) játékosok, akik a végsőkig küzdöttek a labdáért a pályán. Szerdahelyi Laci állt a kapuban és nagyszerűen védett, leszámítva azt a pár potyagólt, amit beengedett. A végére belejöttek a játékba a srácok! Hajrá fiúk, legközelebb is megyünk! De akkor nyerni fogunk!

Kunné Uj Edit