Egy baranyai lakost arra kérte ismerőse, vásároljon számára három darab telefon készüléket előfizetéssel együtt. Olyan telefont szeretett volna az ismerős, melyért előre fizetni nem kell, cserében kétévi hűséget vállal.  Az ismerős azzal indokolta kérését, hogy bejelentett munkahely hiányában nem kap hitelt a vásárláshoz, a bankok és üzletek elutasítják. Vállalta, hogy fizeti a havi részleteket az előfizetés díjával együtt, emellett fizet az aláírónak tízezer forintot.

A felkért személy megbízott falubeli ismerősében, hiszen évek óta jóban voltak, őt megbízható személynek tartotta. Így vállalta, hogy nevére megveszi a három telefont. Egy forintot kellett fizetni az új műszaki cikkekért. Néhány hónap elteltével derült ki, a jó ismerős közel háromszázezer forint tartozást halmozott fel a szolgáltatónál. Ugyanis nem fizette a havi törlesztő részleteket, s a telefonszámlát sem. Így a telefonok teljes árát és a felhalmozott számla összegét is attól kérte a szolgáltató, aki a szerződésen aláírásával vállalta a felelősséget.

A szerződést aláíró személy feljelentést tett a rendőrségen, ahol csalás gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

 

Soha ne vállaljon el más ember helyett ilyen nagy felelősséget. Az ilyen jellegű szerződések aláírása minden ember magánügye, mást nem illik ilyen szívességre megkérni. Nyugodtan mondjon nemet az ilyen kérésekre! Még akkor is, ha megbízható személynek tartja az azt kérő személyt.